Ad van der Zee

erfgoedhuis-portretten-210317_037_re

Ad van der Zee is historicus en werkt bij het Erfgoedhuis Zuid-Holland in Delft als consulent voor erfgoed en geschiedenis. “Het inzetten van historische verhalen over Zuid-Hollands erfgoed ten behoeve van publieksbereik is mijn voornaamste taak. Die verhalen zetten we dan weer op Geschiedenis van Zuid-Holland.”

Van 2007 tot einde 2011 werkte ik als verantwoordelijk uitgever voor (een deel van) het historisch fonds bij een uitgeverij van historische non fictie (Walburg Pers in Zutphen).

Ik ben opgeleid als mediëvist aan de Universiteit van Amsterdam en heb me later beziggehouden met de Nederlandse maritieme geschiedenis en scheepsbouw van de Gouden Eeuw. Wat dat laatste betreft, ik heb lang, tussen 1991 en 2007, (met een uitstapje in 1992 naar elders) bij de Bataviawerf in Lelystad gewerkt en de bouw van de Batavia grotendeels mee gemaakt en ook die van De Zeven Provinciën (voor zover dan, want de bouw van het schip werd beëindigd).

Naast mijn dagelijks werk voor het Erfgoedhuis houd ik mij graag bezig met (maritieme) geschiedenis van de 15de eeuw. In 2018 is een boek van mijn hand verschenen met daarin glansrollen voor Hollandse schepen, de Hanze en de Bourgondische vorsten. Dit boek, De Wendische Oorlog geheten, is uitgegeven door Uitgeverij Verloren.

Ik ben het blog begonnen omdat je elke dag weer talloze dingen tegenkomt waar een historisch verhaal achter zit of verteld kan worden. De geschiedenis ligt werkelijk op straat, voor je neus!

Meer bio op nl.linkedin.com/in/advanderzee

6 reacties

  1. Hallo Ad,

    In je stukje over de Hugenoten in La Rochelle schrijf je, dat er speciale contacten met Nederlandse families in La Rochelle terug te vinden zijn.
    Zou ik daar meer over te weten kunnen komen? Door familie onderzoek ben ik daar ook bijzonder in geïnteresseerd. Graag je reactie! Vr. Gr.

  2. Beste, ik heb en brief van mijn moeder, Reina Bouwman, toendertijd wonende in Uithuizermeeden gevonden. Ze heeft deze brief ontvangen van de heer J. Brandsma , Coalhurst Alta Canada, de brief is gedateerd 5 feb 1954. Hij schrijft dat hij alweer een paar jaar in Canada zit. Vraagje, Zou dit dezelfde man zijn als waarover u schrijft?

  3. Las met interesse je verhaal over opa Rients. Ik was nieuwsgierig hoe jij van een aantal DTB en BR feiten + paar overgeleverde indrukken van familieleden jouw opa “tot zijn recht hebt laten komen” in verhaalvorm. Het is je gelukt! Ik ga nu weer terug naar Marssum waar mijn betovergrootvader zich opwerkte in een kruideniers/manufacturenwinkel. Het is een hele klus. Schrijf een boek over de 30 voorouders van mijn kwartierstaat. Dag hoor. Groet van Nynke Groeneveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s