Dubozewestra

Schoorlse duinen
De duinen bij Schoorl. Foto via Straatkaart.nl

Onlangs kreeg ik een fraai boek cadeau. Het heet Duinen en Mensen, Kennemerland en behandelt de duinen van Kennemerland zowel uit archeologisch en natuurhistorisch oogpunt, als uit dat van de bewoningsgeschiedenis en cultuurhistorie. Mooi gedaan door Rolf Roos en een hele stoet van medewerkers. Aan zo’n boek zou ik ook wel eens willen meedoen. Duingeschiedenis, dat is het helemaal. Er is ook een bijbehorende website.

Toen ik de lijst van medewerkers doornam in het colofon, werd ik getroffen door een bepaalde naam, die mij tientallen jaren terugbracht in de tijd. Naar mijn lidmaatschap van de afdeling Bergen (N-H) van de (Katholieke) Jeugdbond voor Natuurstudie, de KJN, in de jaren ’70. Nu was ik helemaal niet katholiek, maar ik woonde toen in Bergen en daar had de KJN toevallig een afdeling. Die afdeling luisterde naar de intrigerende naam Dubozewestra (DuinBosZeeWeideStrand), kortweg DuBo en werd geleid door een stel jonge twintigers, onder wie dus Martijn Oud.

Martijn was een bevlogen natuurkenner. Hij wist echt vreselijk veel en had het talent om dat ook over te brengen op tieners zoals ik. En niks geen soft gedoe: rockmuziek, zware shag en bier na afloop van een lange excursie naar de Schoorlse Duinen, de Hondsbossche Zeewering of Texel. Elke zondag weer. Dat zulke stoerheid kon samengaan met liefde voor de natuur, dat was een eye-opener. Martijn blijkt nog steeds nauw betrokken bij de natuur en geldt in Noord-Holland als een groot kenner van onder meer paddestoelen. Daar gaat zijn bijdrage aan het boek ook over.

Mijn jaren bij DuBo hebben mij gevormd en de basis gelegd voor alles wat ik weet over vogels en planten. Soms deed ik er jaren niks aan, maar dan opeens stak het weer de kop op en ging ik, met kijker en telescoop of met Flora en loep, het veld in. Dat gaat nooit meer weg.

Met DuBo en de KJN ging het nadien bergafwaarts. Ik heb er nog het staartje meegemaakt van een bepaald soort bijna vooroorlogse jeugdbondcultuur. Volksdansen was er bijvoorbeeld een traditie, die ‘wij’ overigens vakkundig om zeep hebben geholpen. Dat soort vermaak interesseerde ‘ons’ dus helemaal niks, wij gingen echt voor de natuur en het verkrijgen van kennis daarover. Het abject oubollige volksdansen was ons een gruwel. De tegenstelling tussen pro en contra het ‘hupsen’ was echt een issue in die tijd.

In de jaren ’80 en ’90 fuseerden de jeugdbonden voor natuurstudie in hoog tempo of verdwenen helemaal. DuBo bestaat allang niet meer, net zo min als de KJN. Er zijn gelukkig nog steeds jongeren die geïnteresseerd zijn in veldbiologie, maar die vinden tegenwoordig wel hun eigen weg of met behulp van websites, zoals waarneming.nl.

Misschien vormen ze zelfs clubjes en drinken ze bier na afloop van hun excursies. Maar volksdansen zie ik ze echt niet meer doen.

Advertentie

6 reacties

  1. Martijn maille me laatst dat er een reunie was geweest op 29 juni… Helaas gemist, maar ik ga nog steeds graag op stap in die duienen, bossen, weides, aan zee en op het strand, Giel van der Pluijm

  2. Dit is leuk zeg! Ik zocht naar de KJN en kreeg jouw verhaal over DuBo. Mooie tijden.. Hartelijke groet, Joke Douma

    • duboze westra leeft naar mijn ide en in mijn beleving weer op, maar voor een jeugdbond zijn we/ben ik te oud. Tegenwoordig heten die clubs Sovon, Nivon, KNNV, NMV, IVN, Floron, LNH, Natuurmonumenten, etc. Ik zie al die gezichten weer terug.maar nu met grijze haren…. Wat je jong vol enthousiasme deed en nu nog steeds enthousiast doet, maar dan wel met een rugzak vol aan kennis als bagage.
      En een ook al oud spreekwoord zegt; “Jong geleerd, oud gedaan.” Dat we het nog lang vol mogen houden. Proost.

  3. Wat een mooi en toch herkenbaar verhaal, ondanks dat ik lid ben geworden in 2001 is in de vorm niet zo veel veranderd. Verder wou ik vooral even melden dat de jeugdbonden nog altijd bestaan! Misschien niet in de grote getalen zoals in het verleden maar er word geklommen naar de 400 leden bij de JNM- Jongeren in de Natuur (voorheen ACJN, daarvoor KJN en CJN) en de NJN doet het ook altijd nog goed.
    MVG Linda Kaats

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s