Gezwam op Verwolde

Verwolde is een fraai landgoed ten noordoosten van Laren in Gelderland. In zijn huidige vorm dateert het uit de 18de eeuw. Je kunt het bezichtigen, er is een oranjerie met exposities, een theeschenkerij, een formele tuin, bijgebouwen, een ‘Engelse’ tuin met arboretum, een oprijlaan en verder alles wat een klassiek landgoed hoort te hebben. Tot voor kort werd het zelfs bewoond door een heuse baron, Van der Borch Heer van Verwolde, die met straffe hand zijn huis met de omringende landerijen bestierde.

Maar voorbij het huis, de tuinen en de landerijen is er ook veel bos. Hectares eikenlanen, beukenpercelen, lindelanen, hakhout met tussendoor wat vennetjes, ruigten en open plekken. In die bossen zijn dit jaar enorm veel paddestoelen te vinden, vooral op de opengehakte plekken. Nu ben ik geen groot paddestoelenkenner en ik heb niet de moeite genomen om van al die verschillende zwammen de naam op te zoeken. Vaak is dat ook veel te moeilijk voor een niet-specialist. Daarom laat ik het bij een slideshow, je ziet in elk geval een keer een vliegenzwam, inktzwam, stinkzwam en een grote sponszwam voorbijkomen. Zwam ze!

Deze slideshow vereist JavaScript.

Advertentie

Eén reactie

  1. Door “gezwam op Verwolde ” geinspireerd geraakt zelf verhalen vast te leggen over mijn familiebanden met dit landgoed. Wellicht ooit ook eea bundelen voor publicatie.

    Met vriendelijke groet,
    Bram Loman

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s