Geschiedenis Zuid-Holland als #App

Na een aantal jaren voor een historische uitgeverij te hebben gewerkt vond ik het vorig jaar tijd worden om iets anders te gaan doen. Dat wil zeggen, het delen, openbaar maken en promoten van historische kennis is altijd mijn drijfveer geweest. Daar wilde ik ik dus gewoon mee doorgaan, ook nu ik niet meer voor een particulier bedrijf werkte, maar voor een aan een overheid gelieerde instelling.
De kans deed zich kort geleden voor om te gaan werken aan een app. De historische canon van Zuid-Holland, een eerder voltooid project, leende zich daar uitstekend voor. De canon was bedacht en opgesteld door medewerkers van het Provinciaal Historisch Centrum Zuid-Holland, mijn huidige collega’s. Er was al een website en een boek. Een app voor de smartphone (iPhone én Android) was het logische gevolg.

Omdat ik al eens eerder informeel wat had gesproken over apps met Bert Vegelien van Books2Download lag het voor de hand om eens met hem en vormgeefster Rian Visser verder te praten. We bleken al snel op één lijn te zitten. We zouden een historische app gaan maken, geen ‘ver-appt’ boek, wat eigenlijk nauwelijks meer dan een e-book zou zijn, maar ook geen ‘state-of-the-art’-applicatie met augmented reality (AR), layar-techniek en wat al niet. Mijn ervaring vanuit de historische uitgeverij zei me dat het publiek dat in geschiedenis is geïnteresseerd helemaal niet op dergelijke toeters en bellen zit te wachten. Die stap zou te groot zijn. Bovendien wordt zo’n app daar alleen maar nodeloos traag en ingewikkeld van. Omdat iets technisch kan, betekent dat nog niet dat het ook moet.

Veel geschiedenisliefhebbers zijn sowieso al helemaal niet zo van de e-applicaties. O zeker, ze vinden het mooi, die AR-toepassingen. Vol bewondering bekijken ze de demo-filmpjes en vertellen elkaar over wat er nu toch weer allemaal mogelijk blijkt. Maar zelf gebruiken? Echt niet. Ze willen boeken vasthouden, papier ruiken, enfin, de hele riedel. Om een dergelijk kritisch publiek voor een app te winnen moet die app zo makkelijk mogelijk in elkaar zitten, intuïtief te gebruiken zijn en toch voordelen hebben boven een ‘gewoon’ boek. Hij moet instant historische verhalen bieden, dankzij gps gekoppeld aan locaties, zodat je in één oogopslag kunt zien: Hé, ik ben nu daar-en-daar en dat heeft te maken met die-en-die historische gebeurtenissen. Simpel, maar doeltreffend.

En dat is wat we hebben gedaan. De vijftig ‘vensters’, historische ‘kapstokken’ om zo te zeggen, werden verbonden met ruim 135 locaties in de provincie Zuid-Holland waar de geschiedenis zich heeft afgespeeld. Van de restanten van het Kanaal van Corbulo uit de vierde eeuw, tot aan de imposante Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg. Van de bollenvelden in het Noorden, tot aan Goeree-Overflakkee in het Zuiden.

Nu is hij er dan, de app. In zowel een iOS als een Android versie. Als je hem downloadt krijg je alles binnen, er hoeven naderhand geen sub-onderdelen te worden gedownload. Hij werkt dus ook offline. Wat we wel gedaan hebben is een audiofunctie ingebouwd. De teksten worden desgewenst voorgelezen, wat erg handig is als je ergens bent en je net je leesbril niet bij je hebt. Die mp3-bestanden worden van een externe website opgehaald, omdat de app anders te zwaar zou worden.

Kastelen, forten, monumenten, wegen en straten, verdwenen dorpen, steden en landgoederen, overstromingen, stormvloeden en bedijkingen. Er zit veel water in de geschiedenis van Zuid-Holland. Niet verwonderlijk voor een gebied dat zijn ontstaan en bestaan aan de zee en de rivieren dankt. Nu is het er allemaal op zakformaat. De geschiedenis ligt niet alleen op straat en voor je neus, maar zit nu ook in je broekzak.

Ga naar de Appstore voor iPhone/iPad of ga naar Google Play voor Android-toestellen. Of zoek op ‘Geschiedenis Zuid-Holland’ en installeer de app.

PS: De app heet ‘Geschiedenis van Zuid-Holland’, terwijl hij eigenlijk ‘Canon van Zuid-Holland’ zou moeten heten. Maar het woord ‘Canon’ zou zeer waarschijnlijk door Apple niet worden geaccepteerd op merkrechtelijke gronden. Dat risico wilden we niet nemen.

Advertentie

2 reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s