Zeer Zuid-Hollands

Familiegeschiedenis in de breedte (2)

Een mens heeft 2 ouders, 4 grootouders, 8 overgrootouders, 16 betovergrootouders, 32 oud-ouders, 64 oud-grootouders, 128 oud-overgrootouders, 256 oud-betovergrootouders, 512 stamouders, 1024 stam-grootouders. Enzovoort. De reeks lijkt – niet toevallig – op het aantal bits en bytes in computersystemen.

Dat we zoveel voorouders hebben is natuurlijk een open deur. Toch gaat de belangstelling van veel mensen die zich oppervlakkig met hun voorouders bezig houden maar uit naar één lijntje: de vaderlijke lijn, aan wie de meeste mensen hun achternaam te danken hebben. Voor heel veel mensen gaat hun kennis trouwens nauwelijks verder dan hun grootouders.

Inmiddels houd ik me al een paar jaar bezig met voorouderonderzoek. Die 1024 voorouders heb ik nog niet geïdentificeerd en dat zal ook nooit lukken, al was het maar omdat er altijd wat onbekende vaders en ongehuwde moeders tussendoor lopen. Maar een paar honderd heb ik er al wel en ook heb ik inmiddels globaal een idee waar die mensen vandaan kwamen en tot welke bevolkings- en beroepsgroepen ze hoorden. En dat is fascinerend.

De naamgevers van mijn achternaam (en hun voorouders) waren Friezen, allemaal. Ik ben werkelijk voor een kwart Fries. Mijn Friese voorouders waren voornamelijk schippers, smeden, timmerlieden of scheepsbouwers. Veel scheep- en schuitenmakers.
Met het overige driekwart is het wat diffuser gesteld, maar als je eenmaal een paar honderd jaar terug in de tijd gaat, tekent zich een zeer Hollands patroon af. Zeer Zuid-Hollands, om precies te zijn. Heel veel tuinders en warmoeziers uit het Westland en langs de Maas. Landarbeiders en kleine boeren uit Maasland, Pijnacker, Vrijenban en Meerdervoort (bij Zwijndrecht). Havenwerkers en zeelieden uit Vlaardingen en Schiedam, schippers en stuurlieden. Houtzagers en sjouwers uit Maassluis, Brielle en Dordrecht. Molenmakers, timmerlieden en een enkele harnasmaker uit Delft, de uitzondering die de regel bevestigt, want hij zat in de metaal en niet in het hout. Knuisterig volk.

Al die voorouders woonden in de buurt van water en deden daar wat mee. Ze bevoeren het of maakten schepen en molens. Ze zaagden het hout dat stroomafwaarts werd gebracht. Sommigen bewerkten tuinen bij die rivieren en verkochten groenten in de stad. Kan het Hollandser?

Mijn voorouders waren behoorlijk honkvast. Die ene die begin 20ste eeuw de grenzen van Friesland achter zich liet en zorgde voor dat kwart friezendom in mijn DNA, bleek uiteindelijk de meest reislustige van het hele stel, door economische nood gedwongen. Voor de overigen vormde dat welvarende Zuid-Holland hun wereld die ze nooit voor langere tijd verlieten. Waarom zouden ze ook? Ik ga ze steeds beter begrijpen, alle 1024, 2048, 4096, 8192, 16384, 32768…..

Advertentie

7 reacties

 1. hallo van der zee Ik mag graag de familiegeschiedenis van de van der zee,s die je op internet heb staan door lezen.Ik heb de zelfde overgrootouders als jou.Mijn grootvader was Jan van der Zee mijn vader was Jouke van der Zee ik ben Jouke Jan van der ZEE. de vr groeten

  • Dag Jouke Jan, Dat is leuk om te horen. Pietersbierum ligt vlak bij Sexbierum, toch? Ik kom er nog op terug, want ik zou het fijn vinden om nog wat gegevens van die tak binnen te krijgen. Ik stuur je nog een mail!

  • Hallo Catharina, Ja, ik had al eens gehoord van die Van der Zees uit Zwartewaal, maar voorzover ik kan nagaan is dat een heel andere tak en hebben we geen raakvlakken, tenminste niet in de laatste 200 jaar. Maar leuk om van je te horen. Ik heb wel eens contact met Dick van der Zee uit Capelle a/d IJssel, hij is ook van diezelfde tak.

 2. Grappig
  ik vertelde mijn man dit
  en hij heeft via email ook contact met Dick van der Zee
  Van der Zee is erg groot merk ik al
  bedankt voor je snelle reactie
  groeten Catharina

 3. Beste Ad,

  Leuk jou site waarop ik kwam in mijn zoektocht naar mijn voorouders.
  Mijn overgrootmoeder was Oetske Brandsma, een dochter van Rients Brandsma en Froukje Jans van der Zee.
  Zelf ben ik er nog niet helemaal uit wie nu precies alle kinderen waren van Haring Tjibles van der Zee.Heb er blijkbaar een paar te veel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s