Een verre neef uit Canada

Een paar dagen geleden ontving ik een mail. De afzender was helder, maar de inhoud wat onduidelijk. Hij was afkomstig van ene Jan Brandsma, dat deed wel een belletje rinkelen. Mijn betovergrootvader Jan Harings van der Zee had namelijk een dochter Froukje die ooit met een Rients Brandsma was getrouwd, ergens rond 1870. Zij hadden een scheepswerf geleid in Franeker. Werf Brandsma bestaat nog steeds en bevindt zich in Rohel. Ik schreef daar al eerder over.

De 'oude' werf Brandsma bevond zich aan het begin van de Dongjumervaart, net buiten de stadswallen van Franeker. Omdat de mogelijkheden ter plaatse voor scheepsbouw en scheepvaart steeds moeilijker werden, verplaatste men de werf begin 20ste eeuw naar Rohel, bij Augustinusga. De oude werfgebouwen bij Franeker zijn inmiddels gerenoveerd en verbouwd tot een fraai woonhuis.

In een vervolgmail legde Jan Brandsma zijn situatie uit. Hij was geboren in Augustinusga in 1935 en in 1954 naar Canada (Ontario) verhuisd. Hij was getrouwd met een Canadese vrouw die inmiddels was overleden. Ze hebben twee kinderen en ook kleinkinderen. Jan woont in een verpleeghuis, want hij lijdt aan Parkinson. Typen op een computer valt hem erg zwaar en dat is te zien aan de mails die hij schreef. Jan stamde inderdaad af van Rients Brandsma en Froukje van der Zee (1843-1917) en dus zijn we in de vierde generatie familie, niet eens zo heel ver weg eigenlijk.
Dat een oude man in het verre Canada de moeite nam om mij, iemand die hij nooit eerder had ontmoet, een mail te schrijven ontroerde me. Gekweld door Parkinson gaat hij in zijn herinnering terug naar het Friesland van zijn jeugd. Hij graast internet af naar gegevens over zijn familie en stuit daarbij op mijn blog. En er is na 140 jaar weer even contact tussen de Brandsma’s en de Van der Zee’s.

Helaas is het bij een wisseling van een paar mails gebleven. In zijn laatste bericht schakelde Jan weer over van het Nederlands naar het Engels: ‘Dear Ad, My Parkinson is taking the better of me’. Het kostte hem teveel moeite, misschien was die Engelse zin zelfs getypt door zijn verpleegster? Hoe dan ook, het ga je goed, Jan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s