De Fles – La Bouteille

Een paar jaar geleden was ik op vakantie in Bretagne. Een deel van de kust aan de noordkant, zo tussen Perros-Guirec en het Île Grande (Département Côtes d’Armor) heet de kust-van-het roze-graniet. Niets teveel gezegd want die kust bestaat dus inderdaad uit allemaal bizar gevormde blokken van roze graniet, de een nog fraaier gevormd dan de ander.

De Fles, een granietformatie aan de Côte du Granit Rose in Noord-Bretagne

De vormen die het graniet door de eeuwen heeft gekregen, hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Je kunt dieren in die vormen zien, of voorwerpen. Er zijn granietblokken die op paddenstoelen lijken, er is een ramskop, een schildpad, een vis. De Côte du Granit Rose is een toeristische trekpleister van jewelste en terecht, want je kijkt je ogen uit.

En er is De Fles. Een granietblok van zo’n zes meter lang in de vorm van een fles dat balanceert op de rand van een ander rotsblok. Het moet er al duizenden jaren liggen, honderdduizenden jaren misschien, of miljoenen, want graniet is een stollingsgesteente en geologisch gezien is Bretagne erg oud.
En is het niet een spannende gedachte dat ooit het graniet de vorm aannam van een fles, een perfect gevormde fles, lang voordat er flessen waren of mensen die flessen zouden gaan maken?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s