Elizabeth Hagers (1839-1924)

Huwelijksakte 1860
De huwelijksakte van Christoffel Bout en Elizabeth Hagers, Maassluis, 23 augustus 1860. Als getuigen waren namens de bruidegom diens ouders, Dirk Bout en Stoffeltje de Graaf aanwezig. De bruid haar beide ouders waren al overleden, namens haar trad grootmoeder van moederszijde Trijntje Blom-De Potter op als getuige. Onderaan de handtekeningen, met dien verstande dat Stoffeltje de Graaf en Trijntje Blom ‘verklarende niet te kunnen schrijven’. Bron: Akten Maassluis via http://www.familysearch.org

Over het leven van Elizabeth Hagers zouden we kort kunnen zijn. Ze werd geboren in Maassluis, op 11 februari 1839 (mijn verjaardag!), ze trouwde op 23 augustus 1860, in Maassluis, met de zaagmolenaarsknecht Christoffel Bout. Ze schonk het leven aan vijf kinderen, onder wie mijn overgrootmoeder aan vaderszijde Lena (1861-1936). (Over een andere overgrootmoeder, zie hier). Wanneer en waar ze precies overleed heb ik nog niet kunnen achterhalen, waarschijnlijk is dat begin 20ste eeuw geweest.

Toch is er nog meer de moeite waard van het vertellen. Over haar ouders bijvoorbeeld. Haar vader, luisterend naar de oudtestamentische naam Elisa, had een slechte start in het leven. Zijn vader was onbekend. Zijn moeder was werkster en dienstbode in Maassluis en schonk al vóór Elisa het leven aan een meisje, Maria Elisabeth, maar dat werd slechts enkele maanden oud, een lot dat meer kinderen in de vroege 19de eeuw beschoren was. Elisa werd geboren in 1814, zijn moeder Maria trouwde in 1815 met een man met wie ze nog vele kinderen kreeg. Deze man was overigens de weduwnaar van haar in 1812 overleden zuster! Elisa groeide op met een stiefvader, halfbroers en -zusters. Als zijn beroep wordt ‘sjouwer’ vermeld, havenarbeider dus.

Elizabeth Hagers werd óók geboren als kind van een ongehuwde moeder (Jannetje Blom), maar haar ouders trouwden enkele maanden na haar geboorte, zodat ze de naam Hagers ontving. Toen ze 6 was stierf haar moeder, haar vader hertrouwde, maar ook die nieuwe vrouw (Neeltje Nolte) overleed binnen twee jaar, waarna vader Elisa met haar jongere zuster Jaapje Nolte trouwde. Deze situatie, waarbij de weduwe/weduwnaar trouwde met een broer of zuster van de overleden partner, kwam geregeld voor. We zagen dat al eerder bij de moeder van Elisa.

Elizabeth werd opgevoed door stiefmoeders. Het gezin woonde aan de Zuiddijk in Maassluis. Toen ze 20 was, verdronk haar vader in de rivier de Maas; op 5 mei 1859 werd hij dood uit het water opgevist. Geen wonder dat ze nu zo snel mogelijk weg wilde. Misschien had ze al een vrijer, het werd in elk geval de zaagmolenaar Christoffel Bout uit Delft. Ze woonden achtereenvolgens in Wateringen, Den Haag, Gouda en Zoeterwoude. Daarna ben ik hun spoor bijster. Met hem had Elizabeth een lang en misschien wel gelukkig leven. Hun dochter Lena werd, behalve mijn overgrootmoeder, ook de naamgeefster van mijn tante Lien, die afgelopen najaar overleed.

Van Elizabeth Hagers bestaan bij mijn weten geen foto’s, of ze zijn nog niet als zodanig geïdentificeerd. Van haar dochter Lena zijn wel enkele foto’s bekend. Niet bepaald een lachebekje en naar verluidt ook niet zo’n aardige vrouw.

Lena Bout (Wateringen, 1861-Schipluiden, 1936)

UPDATE 9 februari 2012: Dankzij een mededeling van een nazaat van Christoffel Bout en Maria Elizabeth Hagers (andere tak), weet ik nu dat MariaElizabeth is overleden op 4 maart 1924 in Gouda. En die nazaat heeft als voornaam Eliza. De bal is rond.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s